Bienal ve İstanbul 2012

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

11 Aralık 2008 Perşembe

Engelliler ve kentsel zorluklar

Hepimizin içinde yaşadığı şu koskoca metropolümüzün özellikle, yoğun caddelerini yada geçiş noktalarını kullanırken, yani oralarda araç değişikliği yaparken, karşımıza çıkan her inişli çıkışlı aşamada hoplayıp zıplamaya alışamayışımıza karşın, hala atlanılarak sürdürülebilen standart eksikliğimizden kaynaklı proje tercihlerine yönelebilen, yetersiz uzman ekiplerle doluşturulmuş bir kadro anlayışlı belediyecilik bakışı, içler acısı bir şekilde İstanbul'a kefen biçmeyi sürdürüyor mu olacak?

Şimdi her ne kadar onlarında düşünüldüğüne yer yer (sanki uygunsuz makyajlamalarla yapılıyormuşcasına) bazı projelerde rastlanabilse de, yıllardır hep başka öncelikler yüzünden engelli vatandaşlarımızda çarpık proje zihniyetinden nasibini alıyor oldu.

Belki artık, bu bütünsel bakış gerektiren yönlerinde olduğu kavranıldı ve zorunluluk gereği olduğu birazcık anlaşıldı ve böyle yavaş yavaşta olsa, onlara da sahip çıkabilecek bir anlayışa erişmek mümkün olabilecek.

Gerçi yine de kendimi bu kadar zorlasamda çok umutlu olamıyorum, çünkü bir iki gelişmeye kanmak hep hatalı olmuştur, bu kaotik düzende.. En azından benim böyle gözükmemi engelleyen bir şeyler var hala.. örneğin son zamanlarda yaşanılan başka ilginç bir örneği hiç unutamıyorum sanırım:

O da Sarıyerdeki Görme Engelliler (eskiyen halk tabiriyle Körler) Okulu arsasının sanırım değeri yüzünden taşınmak istenmesi süreci hakkındaki bir habere temasım:
  • Orada yıllardır sürdürülen yaşamların bir çırpıda hiçe sayılabilişi....
  • Ne kadar garip ve utanç verici bir kültür ayıbıydı bu da ...
  • Ayrıntılarını tam olarak izleyemesem de..
  • Böyle bir geçmiş istemiyorum,
  • İstanbul'da..

Hiç yorum yok:

Çizginin gücü

Popüler Yayınlar

Boğaz'da geçmişe yolcuuk

Milliyet Gazetesi - Türkiye haberleri

Telif hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Tüm sitelerde telif hakları saklıdır.

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.